Aktualitātes / Iniciatīva “Zudušās un topošās Vecates pagasta vietas”

Iniciatīva “Zudušās un topošās Vecates pagasta vietas”

Vecates pagasta bibliotēka līdz 2024. gada 26. jūlijam aicina esošos, bijušos un topošos Vecates pagasta iedzīvotājus dalīties ar saviem stāstiem un fotogrāfijām, lai kopīgi radītu izstādi “Zudušās un topošās Vecates pagasta vietas”. Vēlamies no jauna pamanīt aizmirsto, atjaunot atmiņā un nodot jaunajiem attēlus un stāstus par zudušām ēkām, kokiem, pļavām, ūdeņiem, takām, akmeņiem un vienlaikus dalīties sapņos, vīzijās un reālos nākotnes plānos. Ar prieku pieņemsim gan fotogrāfijas, dokumentus un rasējumus, gan futūristiskas vīzijas par Vecates pagastu jebkādā formātā. Visu varam nokopēt un pārzīmēt, oriģināli paliks jūsu pašu dārgumu lādē. Izstādes atklāšana plānota 2024. gada 30. jūlija Vecates pagasta bibliotēkā.

2024. gadā Vecates bibliotēkā notikuši jau divi pasākumi, kas aktivizējuši nozīmīgas vietas pagastā. Marta beigās pie Tūteres ozola atklājām Vecates rokdarbnieku kopas darinātu pogu gleznu “Tūteres ozols 2024”, kas veidota pēc 1915. gada fotogrāfijā redzamā ozola kontūras. Tūteres svētozola vieta ir Nacionālās nozīmes kultūras piemineklis, kas bija nedaudz iesnaudusies. Nu tā ir pamodināta un turpinām vākt stāstus un attēlus un kalt plānus jauniem pasākumiem.

Aprīlī pievērsāmies Vecates apkārtnes raganu vietām. Liekot kopā vietējo iedzīvotāju, it īpaši Ilgas Ratnieces, atmiņas, un folkloras pētnieka Sanda Laimes zināšanas, izdevās visai precīzi identificēt akmeņus, uz kuriem senos laikos raganas velējās. Vienīgi saskaņā ar tradīciju tās ir vietas, uz kurām nevajag iet, it īpaši naktīs, tad kopīgu ekskursiju uz tām gan neplānojam. Bet, meklējot akmeņus, pavisam nejauši senā mājvietā uzdūrāmies kādam nereģistrētam dižkokam. Izmēri atbilst, tā kā ļoti ticams, ka drīz Vecates pagastā būs par vēl vienu nozīmīgu objektu vairāk. Aicinām ikvienu, kam ir ko teikt par Vecates pagasta vietām, sazināties ar bibliotēku, ienākot pa durvīm, zvanot pa tālruni 26336650 vai rakstot uz vecates.bibliotēka@vb.valmierasnovads.lv.

Pie Tūteres ozola

Vecates pagasta bibliotēkas vadītāja
Inta Balode