Aktualitātes / Publicēta grāmata par sabiedriskās zinātnes pieredzes stāstiem Eiropā

Publicēta grāmata par sabiedriskās zinātnes pieredzes stāstiem Eiropā

Par Valmieras bibliotēkas vietvārdu projekta aktivitātēm iespējams izlasīt tikko publicētā grāmatā “The impact of citizen science: 12 stories from across Europe”. Grāmata brīvi pieejama elektroniskā formātā šeit. Tajā var izlasīt 12 stāstus par sabiedriskās zinātnes aktivitātēm, ar kuru palīdzību var veicināt pārmaiņas sabiedrībā un veidot iekļaujošu un ilgtspējīgu nākotni.

Grāmata “The impact of citizen science: 12 stories from across Europe”

Grāmata veidota ar mērķi parādīt sabiedriskās zinātnes ietekmi dažādās Eiropas valstīs un izstāstīt vairāk par cipariem un statistiku, kas bieži neparāda notikumu pilnu ainu. Ar stāstu palīdzību ir iespējams izpētīt un parādīt visus veidus, kā sabiedriskā zinātne var veicināt izmaiņas – iedrošināt cilvēkus, rosināt inovācijas un veicināt līdzdalību. Stāsti dod balsi cilvēkiem, kas dalās ar praktisko pieredzi un padara sabiedrisko zinātni daudz saprotamāku.

12 stāsti šajā bibliotēkā parāda piemēru, kā sabiedriskā zinātne veicina iekļaujošāku un ilgtspējīgāku Eiropas nākotni. Katrs stāsts parāda dažādos veidus, kā sabiedrības locekļi iesaistās sabiedriskās zinātnes aktivitātēs. Tie ataino kopīga darba spēku, jēgpilnu sabiedrības un zinātnieku sadarbības rezultātu.

Valmieras bibliotēkas dalība projektā aprakstīta grāmatas nodaļā “Bridging generations: seniors and teens unite to explore Latvia’s place names”. Tajā aprakstītas šī gada novadpētniecības akcijas “Vietvārdu talka” aktivitātes, īpaši stāstu pasākumu nozīme sabiedriskās zinātnes kontekstā un jauniešu iesaistīšana, izglītošana par sabiedriskās zinātnes būtību.

Citāts no grāmatas:

“The project has produced a rich collection of local place names, now integrated into a national database. This outcome does not reflect individual contributions by age group, but it captures the essence of local heritage as preserved by different generations. For seniors, the project provided a platform to record and validate their knowledge and stories, while teenagers contributed by digitising this information, thus bridging the gap between traditional knowledge and modern technology.”

Valmieras bibliotēka 2024. gadā īsteno sabiedriskās zinātnes aktivitātes Valmieras novadā. Viena no tām – Vietvārdu talka Valmieras novada publiskajās bibliotēkās. Tās ietvaros vairākās bibliotēkās rīkoti stāstu pasākumi, vākti vietvārdi, iesaistīti jaunieši vietvārdu apkopošanā. Par to un citām Valmieras bibliotēkas aktivitātēm “Eiropas amatierzinātnes” projekta ietvaros lasi šeit.

Grāmata izdota Eiropas Sabiedriskās zinātnes projekta ietvaros, ko finansē Eiropas Savienība.

Eiropas Savienības karogs

Finansē Eiropas Savienība