Aktualitātes / Grāmatu superspēks un Lasīšanas Čempions

Grāmatu superspēks un Lasīšanas Čempions

Tieši tā – grāmatu superspēks vieno gan ģimenes ar bērniem, gan skolēnus ar skolotājiem, gan bibliotekārus ar lasītājiem, to atbalstītājiem un visu sabiedrību kopumā. Un sacensības notiek ne tikai sportā, bet arī grāmatu lasīšanā! Vai tas nav fantastiski, ja skolēns var sevi saukt par lasīšanas čempionu un konkurēt vietējā, reģionālā un varbūt pat valsts līmenī?

Arī šogad Skaļās lasīšanas sacensības notiek – tās turpina Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB) sadarbībā ar Latvijas bērnu un jaunatnes literatūras padomi. Šogad tās notiek ar dubultjaudu, jo ir uzsākta sabiedrības iesaistes kustība augstākā līmeņa lasīšanas atbalstam, lai nostiprinātu lasīšanas tradīcijas sabiedrībā un pilnveidotu jaunās paaudzes lasītprasmi – “Restarts lasīšanai”. Prieks par to, ka katru gadu lasītprieka vēstnešu skaits aug. Valsts un vietējā līmeņa lasīšanas veicināšanas programmas pilnveidojas, attīstās, tajās iesaistās vairāk skolotāju, bibliotekāru, arī ģimenes ar bērniem. Nacionālās Skaļās lasīšanas sacensības 5. klašu skolēniem Latvijā notiek jau septīto gadu. Sacensības ir ieguvušas popularitāti un atsaucību arī Valmieras novada skolās un bibliotēkās. Saules pielietā 8. maija dienā Valmieras bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļā pulcējās 18 Skaļās lasīšanas sacensību finālisti no 11 novada skolām: Valmieras Viestura vidusskolas, Valmieras sākumskolas, Valmieras Pārgaujas sākumskolas, Valmieras 5. vidusskolas, Gaujas Krasta vidusskolas-attīstības centra, Rūjienas vidusskolas, Rencēnu pamatskolas, Rubenes pamatskolas, Trikātas pamatskolas, Kauguru J. Endzelīna pamatskolas, Strenču pamatskolas. Arī šoreiz pasākumā piedalījās finālistu atbalstītāji – skolotāji, bibliotekāri, draugi un ģimenes. Sacensības izvērtās draudzīgā un brīvā gaisotnē, ko lielā mērā iespaidoja gan atbalstītāji, gan tiesneši: Valmieras bibliotēkas Bērnu apkalpošanas nodaļas vadītāja Monta Badūne, amatierteātra “Vīzija” režisors Oskars Hofmanis un  Valmieras mūzikas skolas bibliotekāre Anete Bērziņa.

Piekto klašu audzēkņi (puikas un meitenes) izvēlējās lasījumiem savas iemīļotās grāmatas, tās bija tik dažādas: gan latviešu autoru, gan tulkotas, tās visas vienoja aizrautība un interese, ar to finālisti dalījās ar saviem klausītājiem. Bet tiesneši vērtēja lasījumus pēc noteiktiem kritērijiem: prasmi pastāstīt par sevi un savu grāmatas izvēli, skaidru dikciju un dabisku intonāciju, piemērotu lasīšanas tempu, emocionālo aizrautību, kā arī fragmenta izvēli. Lasījumos varēja saklausīt un saprast pat to, kas nebija uzrakstīts…Taču sacensībās vienmēr ir čempioni un uzvarētāji, bet nav zaudētāji, jo iegūst visi – lasītprieku! Būtībā visi finālisti jau bija uzvarētāji savās skolās. Taču tiesnešu darba rezultātā Čempiona titulu ieguva Valmieras Viestura vidusskolas 5. klases audzēkne Karlīna Miezīte, kura uzrunāja klausītājus ar sava fragmenta lasījumu no Ilzes Skrastiņas grāmatas “Kā iet pa skolu? Normāli”. Godpilnās 2. un 3. vieta bija piešķirtas  Valmieras Viestura vidusskolas 5. klases skolēnam Gustavam Sproģim, kurš lasīja fragmentu no Agneses Vanagas grāmatas “Plastmasas huligāni”, un Vitai Jekumai no Trikātas pamatskolas ar fragmenta lasījumu no A. Kivirehka grāmatas “Ērms un feisbuks”. Toties klausītāju simpātijas ir ieguvis Rencēnu pamatskolas piektklasnieks Emīls Gudris, kurš aizrautīgi lasīja fragmentu no Dz. Valjamsa grāmatas “Gangsteromīte”. Visus iepriecināja brīnišķīgs muzikāls pārsteigums no Valmieras Mūzikas skolas – pēc saspringta lasījuma finālisti varēja atslābt un baudīt Roberta  Krūmiņa saksofona spēli.

Paldies visiem dalībniekiem, skolotājiem, bibliotekāriem, vecākiem par to, ka Nacionālās Skaļās Lasīšanas sacensības turpinās un pilnveidojas! Īpašu pateicību ir pelnījuši Valmieras novada fināla sponsori, kuri sarūpējuši vērtīgas balvas visiem finālistiem: Valmieras bibliotēka, Zvaigzne ABC, J. Rozes Apgāds, SIA Virja, Globuss, Valmieras Tūrisma Informācijas Centrs (pašvaldība), Vidzemes Augstskola, beķereja Kēkss, Mūsdienu virtulis, Gardu Muti, Vidzemes papīrs un Trikātas šokolādes kārumu ražotne R Chocolate.

Lai Karlīnai Miezītei veiksmīgs pusfināls septembrī Ogrē!

Lasot grāmatas, var uzkāpt Gaismas pilī, bet dzīvē var paveikt visu arī ar dzīves gudrību, kuru var smelties no grāmatām. Lūk tā – grāmatu superspēks!

Lolita Dreimane,
Valmieras reģionālais Skaļās Lasīšanas sacensību kurators

Vairāk fotomirkļu ŠEIT. Tos ķēra Valmieras bibliotēkas galvenā bibliotekāre Krista Abatniece-Barbina.