Aktualitātes / Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē

Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē

Š.g. 9. maijā tiešsaistē tikās jaunieši  Valmieras, Strenču un Mazsalacas bibliotēkā, lai izpētītu amatierzinātni tuvplānā un uzzinātu, kā viņu dalība vietvārdu vākšanā var palīdzēt iegūt vērtīgu materiālu zinātniekiem (valodniekiem, vēsturniekiem, novadpētniekiem). 

“Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē” nodarbības  laikā kopā ar Sanitu Reinsoni, Dr. philol., Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūta vadošo pētnieci, kas ir arī sabiedriskās zinātnes vēstniece Latvijā, mēs virtuāli izlaidām līkumu pa amatierzinātnes jeb sabiedriskās zinātnes idejām un dažādu projektu piemēriem. Noskaidrojām, kāpēc bibliotēkas Valmieras novadā vāc vietvārdus, un veidojām sarakstus ar nosaukumiem, ko Valmieras, Strenču, Sedas un Mazsalacas jaunieši izmanto savā ikdienā.  Līdz septembrim jaunieši vēl tiksies un turpinās darbu ar vietvārdiem, vācot papildus informāciju un piedaloties nodarbībā par mākslīgā intelekta rīkiem ideju vizualizēšanai. 

Aktivitātes “Atzīmēts kartē! Vietvārdi tavā apkārtnē” rīko Valmieras bibliotēka sadarbībā ar Mazsalacas, Rūjienas, Sedas, Strenču bibliotēkām “Eiropas amatierzinātne” projekta ietvaros. To mērķis ir veicināt jauniešu aktīvu iesaisti vietvārdu talkā – pārrunājot draugu vai ģimenes lokā, kā tiek dēvēti apkārtnē esošie objekti, atzīmēt kartē jauniešiem svarīgās vietas. Noslēgumā iecerēts prezentēt dalībnieku izveidoto karti vai citus savāktos materiālus, stāstot par jauniešu vidi pilsētā. Valmieras Integrētā bibliotēka šogad rīko dažādas aktivitātes, lai popularizētu amatierzinātnes iespējas un veicinātu sabiedrības līdzdalību zinātnisku pētījumu veikšanā. Tā ietvaros visa gada garumā novada publiskajās bibliotēkās ikviens var piedalīties Vietvārdu talkā.  

Eiropas Savienības karogs

Finansē Eiropas Savienība